Sabtu, 31 Mei 2014

Resepi KEK COKLAT KUKUS...

edit by sitiainoramirah abd.tahir di 8:59 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Assalamualaikum...
Huhu hye sekejap je dah hari sabtu, lepas tu teringin pulok nak makan kek coklat. yummy,,,, dap nye,,
alang2 da terlanjur bg tau ni.. nak la jgak share mcm mne nk buat kek tu.. ahaks padahal aku pon hari ni baru je tau mcm mne nk buat kek tu.. ok klau korang nk tau mcm mne nk buat tu ak boleh bg tau caranya.. terlajak lariss tau kek tu rasanye..
ok bahan yang diperlukan untuk membuat kek yang terlajak sedap tu, korang memerlukan bahan2 yang akan ku senaraikan ni,, antaranya ialah:

-tepung gandum (1 cawan)
-serbuk koko (1 cawan)
-gula pasir (1 cawan)
-susu pekat (1/2 cawan)
-susu dutchlady full cream (1 cawan)
-minyak masak (1 cawan)
-bikarbonat (1 sudu teh)
-serbuk penaik (1 sudu teh)
-telur gred A (3 biji)
ok dah ada semua bahan2 yg nak digunakan tu, moh kite ke step untuk menjadikan kek coklat yang lazat,,

1 campurkan serbuk koko, gula pasir, susu pekat, susu dutchlady, minyak  kedalam periuk yang sesuai, then korang kacau kan dekat atas dapur sampai la kesemua tu kelihatan sebati. dah siap tu biarkan sampai sejuk.

2 telur tu dipecahkan dan pukul sampai naik.

3 yang bikarbonat, serbuk penaik, tepung tu perlu diayak dulu la ye, klau tak nnti kek korang ada ketul2.

4 ok lepas tu campurkan bahan2 yang kt atep 1 dan 3 kedalam step 2 , bile dah sebati kesemuanya siapkan loyang then masukkan ikot loyang yang nk digunakn.. ehhh cop2 sebelum panaskan air dekat kukus dlu tau sampai air tu mendidih. bila air dah mendidih kek siap untuk dikukus dengan api yang sederhana selama 1 jam setengah gitu la.. lagi satu tutup rapat2 kukus tu nak senag alas dengan kain kt bawah penutup tu...
ok tu dia resepi kek yang terlajak sedap tu haa.. SELAMAT MENCUBA.. ni hasil kek yang aku buat
TARAA~~~~~~~~


Khamis, 29 Mei 2014

Saat YG Mendebarkn

edit by sitiainoramirah abd.tahir di 11:54 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

hye. huh tggal lgi seminggu je sisa baki ak untuk senang lenang dirumah kerana SEMESTER BREAK da hbis.
Lpas tu kne amik result. saat itulah yg sangat MENGGUGAT kekuatan hatiku. ARGHH tidak!!!!
YA ALLAH. mudah2an kami semua mendapat keputusan yg cemerlang. Aminn.
Doakan yg terbaik ye.

Jumaat, 23 Mei 2014

AHMAD DANI

edit by sitiainoramirah abd.tahir di 1:50 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

lalalalahai amat,
da dua minggu kn amat dduk ngn moksu kt kg. kenyataannye mmg penat. hanye tuhan je yg tau la. nk2 bila tdur mlm. mak aihh setiap jam akn tersedar nk minx botol susu. mmg kne spare je la kt tepi katil tu ha. hermm ni bru ank sedare. cer klau ad ank sendri. mmg xckup tidur dibuatnya.  haishh da cter psal ank sendri pulok. hihi xde la. papepon amat mmg terbaik la jd jam loceng moksu everytime. hihihi

kangen sama MEREKA

edit by sitiainoramirah abd.tahir di 1:38 PTG 0 ulasan Pautan pada catatan ini

assalamuaikum. ya ampun lame benar deh gue xpost. patut mcm xkeruan je. hihihi
4 my lovely sista 35-03,
maaf segala salah silap. segala ketawa, suka, duka jadikan sebagai kenangan yg terindah. allah maha adil. kerana apa?? setiap perpisahan yg berlaku itu adalah sementara. jika kita ditakdirkn untuk berpisah, kenapa tidak pula kita akan ditakdirkan untuk bertemu. janganlah bersedih. sayang semua.

 

Cerita MIRA Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review